LIVE TEXT | Război în Ucraina. 483 de copii ucraineni au fost uciși și 989 au fost răniți. Alți 19.400 au fost deportați ilegal

LIVE TEXT | Război în Ucraina. 483 de copii ucraineni au fost uciși și 989 au fost răniți. Alți 19.400 au fost deportați ilegal

Procurorul general ucrainean Andri Kostin a anunțat pe 31 mai că Ucraina investighează peste 2.900 de infracțiuni împotriva copiilor comise de forțele ruse. Kostin a declarat că Ucraina a înregistrat 19.400 de cazuri de deportări ilegale de copii ucraineni, menționând că cifra este probabil mult mai mare.

Copii ucrainieni. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.33 Anumiti bloggeri ruși au folosit situația din regiunea Belgorod pentru a critica conducerea rusă, în timp ce alții au susținut că raiduri limitate sunt precursori pentru operațiunile contraofensive ucrainene. Fostul ofițer rus și naționalist înflăcărat, Igor Girkin, a susținut că creșterea activității în Rusia este rezultatul risipirii rezervelor de către forțele ruse în toamna anului 2022, al eșecului oficialilor ruși în a trece economia pe picior de război și al deciziei Kremlinului de a nu introduce legea marțială. Girkin a susținut că aceste eșecuri au determinat Ucraina să înțeleagă slăbiciunile relative ale Rusiei și a sugerat că au încurajat forțele ucrainene să desfășoare operațiuni în interiorul Rusiei. Girkin a mai susținut că Kremlinul va răspunde probabil prea târziu la presupusele operațiuni ucrainene din Rusia și că sprijinul publicului rus pentru conducerea rusă va scădea până atunci. Un alt blogger l-a criticat direct pe Putin pentru că a pretins că totul este bine în Shebekino. Alți bloggeri au susținut că raidurile din regiunea Belgorod sunt un efort ucrainean de a devia forțele ruse de la sectoare importante ale frontului din Ucraina către regiunile de graniță înainte de potențialele operațiuni contraofensive ucrainene.

UPDATE 06.24 Un important blogger rus a susținut că 20 de polițiști de frontieră ruși și 20 de recruți, precum și unități de aviație și artilerie rusești au respins personalul RDK și LRS care a încercat să efectueze un raid în apropiere de Shebekino. Alți bloggeri ruși au susținut că formațiunile care au efectuat raidurile în apropiere de Shebekino și Novaya Tavoljanka erau aproximativ de dimensiunea unei companii și aveau tancuri, precum și alte vehicule de luptă blindate, deși un proeminent blogger a susținut că grupul care a încercat să intre în apropiere punctul de control Shebekino era compus doar din 10 persoane. Elementele raportate de dimensiunea grupei sau companiei care desfășoară aceste operațiuni indică faptul că aceste operațiuni din regiunea Belgorod sunt raiduri doctrinare. Raidurile, conform doctrinei armatei americane, sunt operațiuni de asalt la scară mică care implică intrarea rapidă în teritoriu ostil pentru a securiza informații, a perturba forțele ostile sau pentru a distruge instalațiile. Raidurile se termină cu o retragere planificată dintr-o zonă țintă definită restrâns și nu urmărește să stabilească un control pe termen lung asupra teritoriului. RDK și LRS nu au încercat în mod serios să controleze teritoriul din regiunea Belgorod, nici la 1 iunie, nici în timpul raidului lor din 22 mai, în ciuda obiectivului lor declarat de a captura teritoriul Rusiei.

UPDATE 05.47 Răspunsurile oficialilor ruși și ale bloggerilor la raidul limitat din regiunea Belgorod indică o anxietate sporită continuă în spațiul de informare rus cu privire la războiul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 1 iunie că președintele rus Vladimir Putin primește în mod constant informații despre situația din regiunea Belgorod și că Putin i-a acordat șefului raionului Shebekinsky, Vladimir jdanov, Ordinul Curajului pentru răspunsul său la situația de la graniță. Gladkov a anunțat că oficialii ruși din regiunea Belgorod au evacuat 200 de copii în regiunea Penza și intenționează să evacueze alți 600 de copii în regiunile Kaluga și Yaroslavl pe 3 iunie. BBC Serviciul rus a transmis la 1 iunie că Gladkov a convenit cu autoritățile din mai multe regiuni rusești să accepte 1.200 de locuitori din Belgorod în timpul evacuărilor. Aceste evacuări, atenția raportată de Putin și caracterizarea raidului de către Ministerul Apărării ca o încercare de „invadare” a teritoriului rus sugerează că Kremlinul încearcă să folosească aceste raiduri limitate pentru a sprijini operațiunile de dezinformare în desfășurare care urmăresc să portretizeze războiul din Ucraina ca existențial și să obțină sprijin intern pentru un război prelungit.

UPDATE 05.21 Elemente ale Corpului de Voluntari ruși pro-ucraineni (RDK) și Legiunea Libertății Rusiei (LSR) au efectuat un alt raid în regiunea Belgorod pe 1 iunie. Imaginile geolocalizate publicate la 1 iunie arată presupusul personal LSR care operează lângă Novaia Tavoljanka (3,5 km de granița ruso-ucraineană) și personalul LSR și RDK care lovește pozițiile rusești în apropierea așezării, precum și la Shebekino, regiunea Belgorod (7 km de granița ruso-ucraineană). RDK a declarat că „a doua fază” a operațiunilor sale a început și a publicat filmări care pretindeau să arate personalul RDK care se angajează în luptă la periferia orașului Shebekino. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că ofițerii Serviciului de Grăniceri al Rusiei și Serviciului Federal de Securitate (FSB) au dejucat tentativa a două companii de infanterie motorizată întărite cu tancuri care au încercat să „invadeze” teritoriul Rusiei de lângă Shebekino și Novaia Tavoljanka. Guvernatorul Regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov a declarat că „nu existau inamici pe teritoriul Regiunii Belgorod” în timpul tentativelor de raid, deși imaginile geolocalizate arată presupus personal LSR care operează pe teritoriul Rusiei.

UPDATE 05.03 Comandanții și oficialii ceceni au lansat un atac concertat asupra finanțatorului Grupului Wagner Yevgeny Prigojin la 1 iunie într-o probabilă încercare de a submina Prigojin. Membrul cecen al Dumei de Stat ruse Adam Delimkhanov a răspuns declarației lui Prigojin din 31 mai în care Prigojin a remarcat că nu cunoaște noile poziții ale unităților cecene în Ucraina și că forțele cecene vor lupta pentru așezări selectate, mai degrabă decât pentru întreaga regiune Donețk. Declarația inițială a lui Prigojin a părut relativ neutră în comparație cu declarațiile sale mai inflamatorii și nu l-a criticat direct pe liderul cecen Ramzan Kadyrov sau forțele sale. Delimkhanov s-a adresat informal lui Prigojin ca „jenya” (o poreclă pentru Evgheni) și l-a îndemnat să aleagă o dată la care se pot întâlni pentru a clarifica ce fac forțele cecene „Akhmat” pe linia frontului. Delimkhanov i-a cerut lui Prigojin să înceteze să „țipe” despre lipsa de provizii militare a grupului Wagner și să expună lumii eșecurile militare rusești și a susținut că Prigojin s-a impus deja ca un „blogger” care determină societatea rusă să-și pună la îndoială capacitățile militare. Delimkhanov a afirmat că Wagner a primit mai multe echipamente militare „decât oricine altcineva” de la Ministerul rus al Apărării (MOD) și a suferit în continuare victime semnificative.

UPDATE 04.42 Prigojin a răspuns la atacuri susținând că va continua să-și exprime opiniile până când oficialii rusi ai Ministerului Apărării vor fi pedepsiți pentru greșelile lor în planificarea invaziei Ucrainei. Prigojin a spus că declarațiile sale nu sunt „condamnabile” și a atașat două videoclipuri din ultima sa conferință de presă pentru a elimina „ambiguitatea” în jurul afirmațiilor sale. Într-un videoclip, Prigojin a declarat că forțele de securitate ruse „vor muri în loc de condamnați” în prima linie atunci când răspund la o întrebare despre propunerea lui Kadyrov de a trimite forțe de securitate calificate să lupte în Ucraina. Prigojin a adăugat că „nimic rău nu se va întâmpla” dacă jumătate din forțele de securitate pleacă să lupte în război. Celălalt videoclip îl arăta pe Prigojin fiind de acord cu propunerea lui Kadyrov de a declara legea marțială în toată Rusia și afirmând că Rusia nu va termina războiul în 2023. Prigojin a distribuit, de asemenea, răspunsul unui comandant Wagner fără nume lui Daudov, care a declarat că Wagner este cea mai bună. companie militară privată (PMC) din lume și că Wagner nu primise niciodată muniții din Cecenia. Comandantul Wagner a susținut, de asemenea, că forțele Wagner au perceput atacul lui Daudov ca pe o dezamăgire personală și a pus sub semnul întrebării îndrăzneala lui Daudov de a se referi la Prigojin drept „jenya”.

UPDATE 04.34 Atacurile cecene asupra lui Prigojin ar putea face parte din eforturile Kremlinului de a-l discredita și de a submina pe Prigojin, pe măsură ce forțele sale se retrag de pe linia frontului. Atacurile au avut loc în special pe 1 iunie, care este atât ziua în care Prigojin a susținut că Wagner se va retrage din prima linie, cât și ziua sa de naștere. Prigojin s-a plâns anterior că mass-media de stat ruse interzic menționarea forțelor Prigojin și Wagner. Prigojin s-ar putea găsi într-o poziție mai vulnerabilă decât atunci când Kremlinul s-a bazat pe forțele sale pentru a captura Bakhmutul și probabil că a încercat să rămână relevant în spațiul informațional, susținând conferințe de presă în toată Rusia. Igor Girkin a speculat că Kadyrov a calculat probabil valoarea menținerii lui Prigojin ca aliat și a concluzionat că Prigojin nu îi poate oferi niciun beneficiu semnificativ. Girkin a speculat, de asemenea, că Kadyrov nu este interesat de un colaps total al actualului sistem militar și politic care îl avantajează pe el și pe armata sa și, la fel, se distanțează de Prigojin care îl atacă.

UPDATE 04.15 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive pe linia Svatove-Kupiansk la 1 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la vest de Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk) și în direcția Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove). Mențiunea de către Statul Major ucrainean a atacurilor la vest de Masiutivka indică probabil că forțele ruse au capturat așezarea la o dată mai devreme nespecificată. Surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat Masyutivka încă din 15 mai. Imaginile geolocalizate publicate pe 31 mai indică faptul că forțele ruse au realizat câștiguri marginale la sud-est de Masyutivka. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Vest al Rusiei (districtul militar de vest) Serghei Zybinsky a susținut că elemente nespecificate ale Armatei a 6- a combinate din districtul militar de vest au respins două atacuri ucrainene în apropierea gării Movchanove (la 10 km nord-est de Kupyansk). Un blogger rus a susținut că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Masiutivka, Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk) și Dvorichna (17 km nord-est de Kupyansk) și că forțele ruse continuă să extindă controlul asupra zonelor din vecinătatea Masiutivka.

image

UPDATE 04.03 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate lângă Kreminna pe 1 iunie. Un agregator de știri rus a susținut că forțele aeriene ruse (VDV) au avansat doi kilometri în apropiere de Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Bilohorivka (11 km sud de Kreminna) și Spirne (26 km sud de Kreminna). Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere lângă Kreminna.

UPDATE 03.55 Ritmul operațiunilor ofensive rusești și ucrainene în zona Bakhmut a rămas scăzut la 1 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-est de Bakhmut) și Bila Hora (12 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene în apropierea lacului de acumulare Berkhivske (4 km nord-vest de Bakhmut). Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a raportat că forțele ruse au trecut la defensivă, au scăzut operațiunile active și au crescut intensitatea focului de artilerie. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat pe 31 mai că forțele ucrainene păstrează controlul asupra periferiei de sud-vest și asupra intrării în orașul Bakhmut.

image

UPDATE 03.47 Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a susținut că majoritatea personalului Wagner a părăsit Bakhmut și că tot personalul va pleca până pe 5 iunie. Prigojin a susținut că doar aproximativ 90 de membri ai personalului Wagner rămân în Bakhmut și că vor pleca și ei până pe 5 iunie. [46] Prigojin a susținut că forțele Wagner vor pleca pentru odihnă și antrenament în zonele din spate ale regiunilor Lugansk și Donețk timp de o lună și a subliniat că dorește ca forțele Wagner să lupte pe un front în care pot îndeplini singuri toate sarcinile.

UPDATE 03.22 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk la 1 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au condus operațiuni ofensive în direcția Avdiivka și că forțele ucrainene au respins toate atacurile rusești în apropiere de Marinka. Un blogger rus a susținut la 1 iunie că forțele ruse au făcut progrese la nord-est de Avdiivka, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală care să susțină această afirmație. Un alt blogger a susținut că forțele ruse au încercat să avanseze spre Sieverne (6 km vest de Avdiivka). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele Corpului 1 de armată din Republica Populară Donețk (DNR) au condus operațiuni ofensive în apropiere de Avdiivka și că detașamentele de asalt ale Brigăzii a 5-a de infanterie motorizată a Corpului 1 de armată și forțele speciale cecene „Akhmat” (Spetsnaz) au continuat operațiunile ofensive în direcția Marinka. Un blogger a susținut că forțele ruse au efectuat operațiuni de asalt în direcția Pobieda (5 km sud-vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Imaginile distribuite pe 31 mai arată că Regimentul 10 de tancuri (corpul 3 de armată, districtul militar de vest) operează în direcția Avdiivka. Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat în vestul regiunii Donețk la 1 iunie.

image

UPDATE 03.09 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat de-a lungul axei de sud la 1 iunie. Statul Major ucrainean și Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei au raportat că forțele ruse desfășoară operațiuni defensive în direcția operațională de sud în regiunile Herson și Zaporijia. Forțele ruse au continuat să tragă focuri indirecte regulate împotriva așezărilor deținute de Ucraineni de pe frontul de sud. Imaginile postate pe 31 mai arată elemente raportate ale Diviziei 127 de infanterie motorizată de gardă ruse (Armata a 5-a Arme Întrunite, districtul militar de est) care efectuează foc de artilerie împotriva pozițiilor ucrainene din Novopil, regiunea Donețk (30 km est de Hulyaipole).

UPDATE 02.37 Un oficial militar ucrainean a discutat despre loviturile de artilerie ucrainene de-a lungul axei de sud la 1 iunie. Comandantul grupării forțelor de apărare ucrainene Tavria, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a declarat la 1 iunie că elementele de artilerie ucraineană au efectuat 832 de misiuni de foc în direcția Tavriisk (oblastele Zaporijia și Herson) în ultimele 24 de ore. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, și un proeminent blogger aliniat la Kremlin, au raportat la 1 iunie că activitatea de artilerie și elicopter ucraineană s-a intensificat considerabil în regiunea Zaporijia în ultimele 24 de ore.

image png

UPDATE 02.19 Forțele ucrainene continuă să opereze pe insulele deltei fluviului Nipro. Imaginile de luptă geolocalizate postate pe 1 iunie arată lovituri de artilerie rusă împotriva forțelor ucrainene – probabil elemente de recunoaștere – în partea de nord-vest a insulei Velykyi Potemkin.

image

UPDATE 02.06 Duma de Stat a Rusiei a respins un proiect de lege care ar fi acordat scutiri de mobilizare doctoranzilor si celor cu doctorate în știinșe. [61] Deputatul Dumei de Stat Mihail Matveev a publicat o revizuire a proiectului de lege la 31 mai și a susținut că nu există un concept de mobilizare „parțială” în lege și că Ministerul Apărării Rusiei nu ar trebui să se limiteze pentru eforturile viitoare de mobilizare. ISW a evaluat anterior că oficialii ruși pot acorda prioritate cerințelor de generare imediată a forței de luptă față de nevoile de capital uman pe termen lung.

UPDATE 01.44 Surse ruse au susținut la 1 iunie că proiectul de voluntari „Swarm VOZmedia” a livrat mii de drone de luptă cu dublă utilizare disponibile comercial unităților ruse care fac parte din Gruparea de forțe de Sud (Districtul Militar de Sud).

UPDATE 01.26 Se pare că școlile publice din mai multe regiuni rusești creează programe pentru școlari pentru a învăța cum să asambleze și să opereze drone. Instituția independentă de investigație rusă Vajnye Istorii (iStories) a raportat la 1 iunie că oficialii ruși din Sankt Petersburg au alocat 1 milion de ruble pentru a cumpăra 15 drone de antrenament și pentru a începe programe educaționale în școlile din Sankt Petersburg. iStories a raportat că oficialii ruși din Republica Sakha și regiunile Kaliningrad și Sahalin au achiziționat, de asemenea, drone de antrenament pentru a începe programe pentru școlari. Bloggeri ruși proeminenți au susținut anterior ca școlile să ofere programe educaționale de drone pentru a sprijini producția de drone și eforturile de formare pe termen lung, iar președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 28 aprilie că sprijină pe deplin astfel de măsuri.

UPDATE 01.12 Președintele rus Vladimir Putin a anunțat emiterea unui ordin pe 31 mai prin care se impune examinări medicale pentru adulții din teritoriile ocupate, după ce a susținut că examinările medicale obligatorii ale copiilor sunt „destul de organizate și au dat rezultate bune. [68] Oficialii ruși și autoritățile de ocupație pot folosi examenele medicale obligatorii ale adulților pentru a spori generarea viitoare de forțe în teritoriile ocupate prin stabilirea a cine este și cine nu este apt pentru serviciul militar. Ministerul rus al Apărării poate folosi, de asemenea, aceste examinări pentru a accelera eforturile viitoare de generare de forțe în teritoriile ocupate pentru a determina persoanele apte să servească în rândul armatei.

UPDATE 00.54 Oficialii ruși și autoritățile de ocupație continuă să folosească proiecte de infrastructură pentru a integra teritoriile ocupate în Rusia. Şeful Administraţiei Ocupaţiei Oblastului Herson, Vladimir Saldo, a declarat că s-a întâlnit cu ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, pentru a discuta despre ajustarea sistemului energetic regional, deoarece fluxurile de energie vin acum din Crimeea, mai degrabă decât din teritoriul controlat de Ucraina. Shulginov a susținut că au fost reconstruite deja aproximativ 250 de instalații de alimentare cu energie electrică și 26 de rețele de gaze în întreaga regiune ocupată Herson. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a anunțat la 1 iunie că administrația sa și Agenția Federală a Drumurilor Ruse (Rosavtodor) au semnat un acord pe cinci ani privind dezvoltarea drumurilor în regiunea ocupată Donețk, menit să consolideze transportul nord-sud și est-vest și dezvoltarea infrastructurii rutiere în Bazinul Azov-Marea Neagră.

UPDATE 00.29 Autoritățile de ocupație ruse au anunțat că alegerile regionale în teritoriile ocupate vor avea loc pe 10 septembrie. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR) Leonid Pasechnik a declarat la 31 mai că secretarul Consiliului General al Rusiei Unite, Andrei Turchak, l-a invitat pe el și pe șefii altor teritorii ocupate să se pună pe primul loc pe lista candidaţilor la alegerile regionale. Turchak a susținut că 466.000 de rezidenți ai teritoriilor ocupate au participat la votul preliminar, menționând că 209.000 de alegători locuiesc în regiunea Donețk ocupată.

UPDATE 00.18 Forțele ruse au efectuat o altă serie de lovituri cu rachete asupra Ucrainei peste noapte, între 31 mai și 1 iunie, și în timpul zilei, pe 1 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat în dimineața zilei de 1 iunie, din regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina, 10 rachete balistice Iskander vizând orașul Kiev, iar apărarea aeriană ucraineană le-a distrus pe toate cele 10 rachete. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ruse au lansat două rachete S-300 care au vizat infrastructura critică în orașul Harkiv în cursul zilei de 1 iunie. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că Ucraina nu poate lovi punctele de lansare ale racchetelor Iskander în Rusia, deoarece Ucraina are obligația de a nu lovi teritoriul Rusiei cu arme furnizate de Occident. ISW a evaluat anterior că forțele ruse au început o nouă campanie aeriană limitată în ultimele luni pentru a distruge capacitățile contraofensive ucrainene, dar că prioritizarea Kievului limitează probabil și mai mult capacitatea campaniei de a restrânge semnificativ potențialele acțiuni contraofensive ucrainene.

ȘTIRE INIȚIALĂ Procurorul general ucrainean Andri Kostin a anunțat pe 31 mai că Ucraina investighează peste 2.900 de infracțiuni împotriva copiilor comise de forțele ruse. Kostin a declarat că Ucraina a înregistrat 19.400 de cazuri de deportări ilegale de copii ucraineni, menționând că cifra este probabil mult mai mare, deoarece Ucraina aproape sigur nu a înregistrat toate cazurile. Kostin a declarat că 483 de copii ucraineni au fost uciși și 989 au fost răniți ca urmare a invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”